Alle onderwerpen

Alle formats

A total of 63 items found.

Checklist Opstart

Artikel

Stel jezelf de juiste vragen voor je er echt aan begint.

Actieplan

Download

Om jouw voorbereiding en planning in goede banen te leiden, en zeker te zijn dat je niets over het hoofd ziet, kan je gebruik maken van ons Actieplan.

Lessenrooster

Download

Zodra je voorbereidingen concreter worden, kan je een lessenrooster opstellen. Gebruik ons voorbeeldrooster als startpunt.

Prijszetting

Artikel

Voor je jouw lessen bekend maakt bij jouw doelpubliek, denk je na over de prijszetting.

Waarom werken met vrijwilligers?

Artikel

Elk fietsinitiatief, hoe klein of groot het ook is, heeft baat bij een vrijwilligerswerking.

Profiel van vrijwilligers

Artikel

Vrijwilligers zijn coaches die motiveren, enthousiasmeren en geruststellen. Hier lijsten we op aan welk profiel ze zeker moeten voldoen.

Rekrutering van vrijwilligers

Artikel

Vrijwilligers moet je actief rekruteren. Zorg ervoor dat ze via allerlei kanalen de weg vinden naar jouw fietsinitiatief.

Flyer Rekrutering Vrijwilligers

Voorbeeld

Gebruik dit voorbeeld en maak zelf een wervende flyer om vrijwilligers aan te trekken.

Onthaal van vrijwilligers

Artikel

Iemand overtuigd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Zorg voor een warm onthaal en een goede opleiding.

Taken voor vrijwilligers

Artikel

Vrijwilligers heb je vooral nodig om fietsles te geven. Maar ze kunnen ook andere taken binnen jouw fietsschool op zich nemen.

Omkadering van vrijwilligers

Artikel

Tijdens de lessen is het belangrijk om vrijwilligers aan boord te houden. Zorg voor voldoende omkadering en laat je waardering blijken.

Communicatiedoelen en -kanalen

Artikel

Communiceren doe je niet zomaar. Gebruik de juiste communicatiekanalen om al jouw communicatiedoelen te bereiken.

Flyer Rekrutering Deelnemers

Voorbeeld

Gebruik dit voorbeeld en maak zelf een wervende flyer om deelnemers aan te trekken voor je lessen.

Infobrief Deelnemers

Voorbeeld

Gebruik dit voorbeeld en maak zelf een heldere brief om deelnemers te informeren over de lessen.

Algemene brochure

Download

Licht de aanpak van De Fietsschool toe aan partners en stakeholders. Gebruik onze algemene brochure als handvat.

Waarom impact meten?

Artikel

Meet de impact van jouw fietslessen, en gebruik die gegevens om vrijwilligers, partners en stakeholders te overtuigen om jouw fietsschool te ondersteunen.

Hoe impact meten?

Artikel

Om de impact van jouw fietslessen na te gaan, kan je allerlei gegevens verzamelen. Ontdek hier hoe je dat best aanpakt.

Hoe impact rapporteren?

Voorbeeld

Gegevens verzamelen doe je niet zomaar. Je wil er ook mee naar buiten treden om de impact van jouw fietslessen kenbaar te maken.

Presentatie Impactmeting: Wat, wanneer en waarom?

Download

Overtuig lesgevers, vrijwilligers en partners van het belang van impactmeting. Gebruik onze voorbeeldpresentatie als startpunt.

Promofilmpjes

Download

Beelden vertellen vaak meer dan woorden. Maak mensen warm voor jouw fietslessen met behulp van onze promofilmpjes. Of maak zelf filmpjes om de impact van jouw fietsschool in beeld te brengen.

Huisstijl en logo's

Download

Creëer brieven, flyers en affiches om jouw fietslessen te promoten. Gebruik hiervoor de huisstijl van De Fietsschool.

Lesvoorbereiding

Download

Bereid elke les goed voor. Gebruik een template, zodat elke lesvoorbereiding herkenbaar is voor lesgevers en vrijwilligers.

Lesfietsen

Download

Zorg voor de eerste les dat je voldoende lesfietsen hebt. Gebruik onze gids om de juiste lesfietsen te kiezen.

Checklist Lesmateriaal

Download

Verzamel materiaal om een parcours uit te stippelen, verkeerssituaties na te bootsen en verkeersregels uit te leggen. Gebruik deze checklist om zeker te zijn dat je alle benodigdheden hebt.

Checklist EHBO

Artikel

Leren fietsen gaat met vallen en opstaan. Voorzie een EHBO-koffertje mocht een deelnemer tijdens de fietsles ten val komen.

Opwarmen met Fietsness

Handleiding

Fietsen is bewegen. Gebruik onze Fietsness-oefeningen om deelnemers op te warmen bij begin van de les.

Handleiding Fietsles geven

Handleiding

Fietsles geven, hoe doe je dat? Deze handleiding licht het leerproces stap voor stap toe, en geeft lesgevers en vrijwilligers handvaten voor succesvolle fietslessen.

Checklist Fietsvaardigheid

Download

Welke vaardigheden moet een beginnende fietser onder de knie krijgen? Werk deze checklist af voor je met beginnende fietsers de baan op gaat.

Handleiding Fietsen op Straat

Handleiding

Fietsen op straat met beginnende fietsers, hoe doe je dat? Deze handleiding help lesgevers en vrijwilligers om het leerproces op straat geleidelijk op te bouwen.

Checklist Fietsen op Straat

Download

Fietsen op straat, tussen het verkeer, is spannend voor deelnemers en voor lesgevers. Gebruik deze checklist om zeker te zijn dat je niets over het hoofd ziet.

Naamkaartjes

Download

Geef deelnemers een naamkaartje. Zo kunnen lesgevers en vrijwilligers hen persoonlijk aanspreken. Gebruik hiervoor onze template.

Waarom deelnemers aan een eigen fiets helpen?

Artikel

Door deelnemers aan een eigen fiets te helpen, zorg je ervoor dat ze uitgroeien tot frequente fietsers. Je verzilvert de impact van je lessen. Werk dus tijdens je lessenreeks al rond fietsbezit.

Aanwezigheidslijst

Download

Een aanwezigheidslijst helpt je om na te kijken welke deelnemer wanneer aanwezig was, en welke impact die aanwezigheid heeft op het leerproces.

Fietsrapport

Download

Geef deelnemers op het einde van de lessenreeks een fietsrapport, met gepersonaliseerd advies. Gebruik hiervoor onze template.

Fietsbuddies

Artikel

Koppel deelnemers die ook na de lessenreeks nog wat extra oefening kunnen gebruiken aan een fietsvriend, of fietsbuddy. Hij of zij geeft die deelnemers een duwtje in de rug.

Fietsbuddies Afsprakenkaart

Download

Bij een buddywerking leggen beginnende fietser en vrijwilliger zelf fietstochtjes vast, bijvoorbeeld via een afsprakenkaart. Gebruik hiervoor onze template.

Fietsgroepjes

Artikel

Breng deelnemers die na de lessenreeks zelfstandig kunnen fietsen samen in een fietsgroepje. Moedig hen aan om samen fietstochtjes te maken.

Familiedagen

Artikel

Breng ex-deelnemers, hun familieleden, vrijwilligers en partners van jouw fietsschool met elkaar in verbinding tijdens een familiedag. Plezier voor iedereen!

Fietsvrienden Taaltaken

Voorbeeld

Fietsvrienden is een project waarbij anderstaligen met een begeleider fietstochtjes maken en taaltaken vervolledigen. Hier vind je voorbeelden van die taaltaken.

Fietsvrienden Presentatie

Voorbeeld
Fietsvrienden is een project waarbij anderstaligen samen met een begeleider op pad gaan om hun fiets- en taalvaardigheid te oefenen. Ontdek…

Lokaal fietsaanbod

Artikel

Om deelnemers te helpen bij de aankoop van een fiets, verken je het lokale aanbod. Ontdek hier waar je zoal terecht kan voor een betaalbare fiets.

Presentatie Workshop Fietsbezit

Voorbeeld

Organiseer een workshop rond fietsbezit. Informeer deelnemers over de mogelijkheden rond kopen, huren of delen. Gebruik onze voorbeeldpresentatie als startpunt.

Aankooptips en invulformulier

Download

Gaat een deelnemer op zoek naar een tweedehandsfiets? Geef aankooptips mee en gebruik ons invulformulier om te bepalen welke fiets hij of zij nodig heeft.

Verplichte fietsonderdelen

Download

Om met een fiets op straat te rijden, moet die fiets een aantal verplichte onderdelen hebben. Hier vind je ze allemaal in een handig overzicht.

Workshop Fietsonderhoud en -herstel

Download

Organiseer een workshop rond fietsonderhoud en -herstel. Train deelnemers om dit zoveel mogelijk zelf in handen te nemen. Wij helpen je op weg.

Wenfietsen

Artikel

Bied deelnemers bij afloop van de lessen een wenfiets aan, die ze tijdelijk mogen uitlenen en nadien eventueel kunnen aankopen. Zo zet je hen meteen op weg.

Wenfietsen Uitleencontract

Download

Stel je wenfietsen tijdelijk ter beschikking van jouw deelnemers? Werk dan met een uitleencontract. Gebruik hiervoor onze template.

Sociale fietsherstelbedrijven

Download

Er zijn verschillende sociale fietsherstelbedrijven waar nieuwe fietsers terecht kunnen voor onderhoud en herstel. Informeer hen met behulp van onze fiche.

Profielinterview

Artikel

Neem profielinterviews af en breng uitgebreid in beeld wie er eigenlijk deelneemt aan de fietslessen. Gebruik hiervoor onze leidraad.

Telefonische Bevraging

Artikel

Bevraag jouw deelnemers telefonisch zes maanden na de fietslessen, en breng de langetermijnimpact van die lessen in kaart. Gebruik hiervoor onze leidraad.

BE CYCLE: Draaiboek voor jouw opvangcentrum

Handleiding

De Fietsschool werkt aan een integrale aanpak voor fietsinitiatieven in opvangcentra. En dat via het Fedasil-project BE CYCLE. Gebruik het BE CYCLE-draaiboek om van het fietsinitiatief in jouw opvancentrum een succes te maken.

1. Veilig leren fietsen

Download

Hoe leer je bewoners veilig fietsen in het verkeer? Hoe breng je hen fietsvaardigheid en de verkeersregels bij? Hier vind je alle ondersteunende templates en downloads bij het eerste onderdeel van het BE CYCLE-draaiboek.

2. Fietsen voor bewoners

Download

Hoe zorg je dat fietsende bewoners toegang hebben tot een betaalbare fiets? Ga je voor kopen, huren of delen? Hier vind je alle ondersteunende templates en downloads bij het tweede onderdeel van het BE CYCLE-draaiboek.

3. Fietsonderhoud en -herstel

Download

Hoe empower je bewoners om hun fiets zelf te onderhouden en te herstellen? Hier vind je alle ondersteunende templates en downloads bij het derde onderdeel van het BE CYCLE-draaiboek.

Praktijkvoorbeelden

Voorbeeld

In verschillende opvangcentra lopen al fietsinitiatieven. Hun ervaringen zijn interessant voor andere centra. Wat werkt en wat werkt niet? Waar liggen de kansen en de drempels? Laat je informeren en inspireren door collega's.

Aanpak Fietsschool XS

Artikel

Niet alle kinderen leren thuis fietsen. Daardoor missen ze kansen. Met Fietsschool XS empoweren we kinderen en ouders zodat ze samen met de fiets op pad kunnen. Ontdek hier hoe we dat aanpakken.

Lesverloop Fietsschool XS

Download

Leer kinderen op een speelse en spontane manier fietsen. Gebruik onze leidraad met praktische oefeningen om jouw eerste fietsles voor kinderen in goede banen te leiden.

Flyer Rekrutering Deelnemers Fietsschool XS

Voorbeeld

Gebruik dit voorbeeld en maak zelf een wervende flyer om deelnemers aan te trekken voor je fietslessen voor kinderen.

Infobrief voor ouders

Voorbeeld

Gebruik dit voorbeeld en maak zelf een heldere brief om ouders te informeren over de fietslessen van hun kind.

Flyer Workshop “SOS Mijn kind op de fiets”

Voorbeeld

Gebruik dit voorbeeld en maak zelf een wervende flyer om ouders warm te maken voor de workshop “SOS Mijn kind op de fiets”.

Tips om thuis te oefenen met je kind

Download

Leren fietsen lukt niet voor elk kind even vlot. Blijven oefenen is de boodschap, ook na de fietslessen. Geef ouders daarom deze tips mee.

Tips om op straat te oefenen met je kind

Download

Samen met je kind op straat fietsen is best spannend. Deze flyer reikt ouders tips aan om het leerproces op straat in goede banen te leiden. Oefening baart kunst!

Fietsoefeningen voor kleuters (tot 6 jaar)

Artikel

Fietsschool XS leert kinderen vanaf 6 jaar fietsen. Maar ook in hun eerste levensjaren kunnen kleuters al vaardigheden oefenen die ze later nodig hebben op de fiets. Ontdek hier hoe je dat leerproces stimuleert.