Fietsbuddies

Artikel
Onderwerpen: 
laatste update:  11 juni 2024

Koppel deelnemers die ook na de lessenreeks nog wat extra oefening kunnen gebruiken aan een fietsvriend, of fietsbuddy. Hij of zij geeft die deelnemers een duwtje in de rug.

Voor deelnemers die op het einde van de lessenreeks toch nog niet helemaal zelfstandig kunnen fietsen, loont het zich om een systeem op te zetten waardoor ze nog een beetje kunnen oefenen onder begeleiding.

Zet dus een buddywerking op, waarbij je elke deelnemer die nog wat oefening kan gebruiken koppelt aan een lesgever of een vrijwilliger. Die begeleider gaat één-op-één met de deelnemer op pad, om na afloop van de lessenreeks samen te oefenen. Zo krijgt de deelnemer een duwtje in de rug en groeit hij of zij toch nog uit tot een zelfstandig fietser.

Tip: De begeleider maakt zelf afspraken met zijn of haar fietsbuddy, bijvoorbeeld aan de hand van een afsprakenkaart.

Tip: Voorzie een fiets voor deelnemers die na afloop van de lessenreeks geen eigen fiets hebben. Zorg er ook voor dat de deelnemers en vrijwilligers verzekerd zijn.

Tip: Voor deelnemers die het Nederlands nog niet goed onder de knie hebben, helpt zo’n buddywerking ook om hun taalkennis te stimuleren. Meer weten? Check dan de presentatie over Fietsvrienden, een taalstimulerende buddywerking opgezet met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Meer over dit onderwerp

Fietsbuddies Afsprakenkaart

Download

Bij een buddywerking leggen beginnende fietser en vrijwilliger zelf fietstochtjes vast, bijvoorbeeld via een afsprakenkaart. Gebruik hiervoor onze template.

Fietsgroepjes

Artikel

Breng deelnemers die na de lessenreeks zelfstandig kunnen fietsen samen in een fietsgroepje. Moedig hen aan om samen fietstochtjes te maken.

Samen fietsen

Bouw na de lessenreeks een buddywerking uit en creëer een community van beginnende fietsers die elkaar helpen. Want samen fietsen is plezant.